Tobias Dybvad

Episode 40

Mads Nissen

I episode 40 tager Mads Nissen os med på en fortælling om hans virke som fotojournalist. Vi taler om, hvordan Mads’ interesse for fotografi startede, og hvorfor han mener, at fotografiet har en unik evne. Vi får også indblik i, hvordan det føles at vinde World Press Photo tre gange som den eneste person i verden, og hvordan man sikrer, at man bevarer sin menneskelighed, når man navigerer gennem kaos.

En af verdens bedste fotojournalister

I denne episode har vi besøg af Mads Nissen, der er en af verdens førende fotojournalister. Mads er blevet inviteret i studiet for at diskutere fotografiets potentiale, oplevelsen af at vinde World Press Photo og hvordan man navigerer i kaos samt uvirkelige scenarier som fotojournalist.

Mads indleder samtalen med at beskrive sig selv som intens, nysgerrig og passioneret, egenskaber der driver ham til at udnytte livet til fulde, hvilket også afspejles i hans profession. Dog medfører erhvervet som fotojournalist også et savn af familien, idet han rejser verden rundt for at dokumentere kaotiske og ekstraordinære begivenheder.


“Et fotografi er en af de allerstærkeste måder vi kan kommunikere på”

Mads Nissen i Den Nye Standard

En åbenbaring af muligheder

Mads har ikke altid vidst, hvad han ville med sit liv. Han fortæller, at han altid har været kreativ, men at han manglede en måde at udtrykke sin nysgerrighed over for andre mennesker og kulturer på. Før en ungdomsrejse til Venezuela anskaffede han sig sit første kamera til turen. Det var i Venezuela, Mads oplevede en åbenbaring om, hvordan han kunne forene sin passion for politik, kreativitet og nysgerrighed.

Mads understreger, at han altid har været fascineret af dilemmaer og ønsker at dokumentere disse for at tilføre nye perspektiver. Han påpeger dog, at det ofte kan være farligt at dokumentere de største kriser og dilemmaer. Mads forklarer, at han har befundet sig i mange farlige situationer og at man altid forsøger at forberede sig på farerne, selvom det er umuligt at vide præcis, hvad der venter, før man står midt i situationen.

“Jeg er den eneste i verden, der har vundet World Press Photo tre gange”

I episoden forklarer Mads, hvad han mener at billeder kan udrette, som tekst ifølge ham ikke formår. For ham er billeder den mest kraftfulde form for kommunikation, der går direkte til hjertet. Mads er unikt positioneret som den eneste i verden, der har formået at vinde World Press Photo tre gange. I episoden deler han de aspekter, han fokuserer på for at skabe et succesfuldt billede.

Mads understreger, at han ikke er drevet af at skabe succes. For ham er det vigtigere at skabe noget, der rækker ud over ham selv, og han er meget motiveret af at gøre en forskel. Han ser sig selv som en del af et større maskineri, en bevægelse, der begyndte længe før ham og vil fortsætte langt efter ham.

Det at navigere i kaos

Mads befinder sig ofte i kaotiske, uvirkelige og sårbare situationer, hvilket kan gøre det vanskeligt at opretholde sin menneskelighed bag kameraet. Han pointerer, at det kræver, at man presser sig selv til grænsen for virkelig at gøre indtryk på folk, men dette medfører også en vis risiko. Mads forklarer, at han har været nødt til at udvikle strategier for sig selv, som gør det muligt for ham at navigere i selv de mest sårbare og kaotiske situationer.

Mads deler, at der har været situationer, hvor han har været nødt til at trække sig tilbage, men han er også bevidst om, hvor hans grænser går. Han understreger, at han skal finde mening i sit arbejde og tro på, at det gør en forskel.