Alex Vanopslagh

Episode 32

Alex Vanopslagh

I episode 32 tager vi på en rejse gennem Alex Vanopslaghs politiske karriere. I denne episode deler Alex sin unikke livshistorie, fra barndommens tidlige politiske interesse til hans virke i dag som partileder for Liberal Alliance. Hør, hvordan Alexs passion har formet hans utrolige rejse. Få et indblik i de personlige udfordringer, han har mødt, den læring han har draget som leder, og oplev den forrygende energi fra valgkampen i 2023.

Du kan få en notifikation, når vi poster nye episoder ved at følge os der, hvor du lytter til podcast!


Politiker og partileder for Liberal Alliance

I denne episode har vi besøg af Alex Vanopslagh, der er medlem af Folketinget og partileder for Liberal Alliance. Alex er blevet inviteret i studiet til en samtale om hans politiske karriere, det at være syg med stress, hans udvikling som leder, og partiets vækst ved folketingsvalget i 2023.

Alex indleder samtalen med at beskrive sig selv som humoristisk, selvironisk, ustruktureret og passioneret. Alle disse egenskaber har været med til at forme Alexs politiske karriere samt den virksomhedskultur, der i dag hersker i Liberal Alliance.

“Jeg skal ikke være politiker”

I episoden tager Alex os med på en rejse fra den politiske interesses spæde begyndelse til hans virke som partileder i dag for Liberal Alliance. Alex fortæller, at hans opvækst ikke bar præg af politisk påvirkning, men at hans interesse for politik begyndte med en kærlighed til faget samfundsfag og debatter. Alex uddyber, at hans opvækst var præget af en borgerlig retning og vestjyske dyder, hvilket han mener, har været med til at forme hans værdigrundlag.

Alex meldte sig ind i Liberal Alliance Ungdom i 2011, blev formand for organisationen i 2014, vandt DM i debat i 2016 og blev partileder for Liberal Alliance i 2019. Alex beretter, at hans politiske karriere har været udfordrende, lærerig, sjov og spændende, og at han i dag er taknemlig for at kunne leve af sin passion. Men tanken om at blive politiker var aldrig målet, da han meldte sig ind i Liberal Alliance Ungdom – tværtimod var han dengang overbevist om, at han aldrig skulle være politiker.

Syg med stress som følge af rollen som leder

Alex beskriver, at han ikke var en stærk leder, da han overtog Liberal Alliance, hvilket resulterede i en sygemelding med stress. Han mener selv, at det primært skyldtes en mangel på ledelseserfaring, der fik ham til at begå mange begynderfejl. Efter at have erkendt presset, søgte han hjælp hos en erhvervspsykolog. Denne proces har efterladt ham med en sætning, der konstant resonerer i hans sind: “Det er bedre at gøre de rigtige ting dårligt end at gøre de forkerte ting godt.”

I dag er Alex stærkt bevidst om den ledelsesstil, han ønsker at praktisere, og den kultur han vil fremelske i Liberal Alliance. For ham har det været essentielt at sammensætte det rette team, sikre transparens og skabe et trygt rum uden frygt for konflikter, men med plads til udfordringer. Han påpeger, at hans stressforløb har gjort ham meget opmærksom på vigtigheden af at holde fri, selvom han stadig finder det udfordrende at være fuldt nærværende, når han endelig lægger arbejdsopgaverne fra sig.

“Du skal turde tabe for at vinde”

Samtalen fører os videre til et værktøj, som Alex har brugt gennem hele sit liv. Han fortæller, at han som barn dyrkede karate på et højt niveau, men kæmpede med præstationsangst. Gennem idrætspsykologi lærte han at anvende mental træning i form af visualisering. Under denne træning lyttede Alex til et bånd med sætningen: “Du skal turde tabe for at vinde”. Sætningen gav ikke mening for ham i mange år, men i dag har den en fast plads i hans bevidsthed i hans rolle som partileder for Liberal Alliance.

Når han bliver spurgt om årsagen til Liberal Alliances succesfulde vækst, mener Alex, at det kan tilskrives flere faktorer. Blandt andet har Liberal Alliance turdet have en anderledes tilgang, fostret en kreativ og risikovillig kultur, og kombineret humor og kreativitet i deres kommunikation.

HØR OGSÅ